Časopis Receptář č. 9/2016

vydání vyšlo: 5.9.2016


Obsah vydání

V časopisu Receptář č. 9/2016 najdete mimo jiné i tyto články a témata:

Začal školní rok, a i když to za okny tak úplně nevypadá, je tady podzim. Spolu s ním na stánky dorazil také zářijový Receptář. Na zahrádce pomalu končí období sklizně, už i podzimní ovoce a zelenina dozrála, a chtě nechtě musíme začít naše rostliny a záhonky připravovat na zimu. A stejně jako je září samotné, je také toto číslo Receptáře tak trochu na půl cesty mezi létem a zimou. Přece jen, úrodu na zahrádce musíme nějak zpracovat, pokud jste měli letos štěstí na jablka nebo hrušky, možná vás inspirují strany 86 a 87 k tomu vyrobit si z nich vlastní mošt. Z rajčat můžete vyzkoušet vlastní kečup nebo je třeba naložit, několik tipů najdete na straně 27. Když už je řeč o nakládání, samozřejmě jsme nemohli zapomenout ani na kysané zelí, návod, jak si ho vyrobit najdete na stranách 24 až 26. A pak také kapusta a brokolice. Připravili jsme pro vás hned čtyři strany těch nejlepších čtenářských receptů.

Až budeme mít sklizeno, je čas také na zahrádku. Doufáme, že i vám krásně vykvetly chryzantémy a další podzimní rostliny. Ale zima už je za rohem. Mimochodem, věděli jste, co je listovka? Hrabání listí není úplně oblíbenou prací na zahradě, a mnoho z nás ji často dokládá, co jen to jde. Ale takové shrabané listí, když ho dobře uložíme, může být velmi cenou a především užitečnou surovinou, kterou naše záhony příští rok rozhodně ocení. A mimochodem, může posloužit i jako skvělá zimní postýlka pro roztomilé bodlinaté návštěvníky našich zahrad. Podívejte se na strany 28 a 29, možná do hrabání listí dostanete větší chuť.

Ovšem když se řekne září, snad každého Čecha okamžitě napadnou houby. Ani Receptář nemohl zůstat stranou, vždyť houbařská sezóna je právě v plném proudu. O houbách si můžete přečíst hned na několika místech. Mykoložka Lucie Zíbarová poradí, jak poznat jedlé houby od těch, které jsou nám nebezpečné. A až se vrátíte s plným košíkem, máme pro vás hned několik receptů na skvělou smaženici.

Mimochodem, pro všechny houbaře chystáme jedno malé překvapení. Za pár dní vyjde podzimní speciál časopisu Receptář a v něm najdete také velkou houbařskou přílohu. Už se můžete začít těšit.

  • Na návštěvě Chalupa je skvělý koníček
  • Podzimní květinové koule (chryzantémy)
  • Zimujeme hlíznaté begónie
  • Zahradníkův rok
  • Královský doprovod (růže)
  • Světem rostlin s Václavem Větvičkou
  • Begónie (jedlé květy)
  • Pocta kysanému zelí
  • Co s úrodou rajčat
  • Jak vyrobit a využít listovku?
  • Květopas jabloňový (a hrušňový)
  • Žížaly
  • Tipy Ludmily Duškové
  • Loupeme a mlátíme osiva
  • Rozkvetlá louka (Vlastimil Šindelář), Potemníci (Josef Gall)
  • Černá listová skvrnitost javoru (Jan Kopřiva)
  • Sázíme cibulky
  • Fuchsie
  • Novinky do truhlíků (petúnie)
  • Japonsko na dvorku (návštěva zahrady)
  • Jiřinky na zahradách
  • Sbírejte, jen co znáte!
  • Atlas ptáků
  • Lunární kalendář
  • Ušetřete si práci při čištění (grily)
  • Pečené šunky
  • Houbové smaženice
  • Brokolice, kapusta (recepty čtenářů)
  • Králík a zajíc (recepty Petra Stupky)
  • Knoflíkové květiny, Domácí kečup, Poznačte si skleničky! (pro šikovné ruce)
  • Poradna bylináře Vládi Vytáska, Horoskop
  • Náprstník (rostliny, které změnily zdraví světa)
  • Zdravé nehty
  • Naši bažanti
  • Vrátíme je přírodě? (divocí králíci)
  • Kryt na bazén (radí čtenáři)
  • Drtíme a lisujeme
  • V oblacích (tip na výlet)
  • Výstavy a veletrhy
  • Hysterka (užovka)
  • Křížovka o ceny, sudoku

Předplatné časopisu Receptář

Roční papírové předplatné od 399 Kč