Časopis Zahrádkář č. 12/2015

vydání vyšlo: 24.11.2015


Obsah vydání

V časopisu Zahrádkář č. 12/2015 najdete mimo jiné i tyto články a témata:

Prosincový Zahrádkář vám pomůže vykouzlit tu pravou atmosféru Vánoc V rozšíření příloze Zahrádkářka najdete 50 osvědčených receptů na cukroví od čtenářek, ale i řadu návodů na klasickou i originální vánoční výzdobu. Díky pravidelnému kalendáriu zjistíte, že ani v zimě nemusí být trvalkové záhonky prázdné. V poradně Josefa Suse najdete řešení nejednoho problému vaší ovocné zahrady. Naučíte se rychlit konvalinky, aby vám již o Vánocích omamně provoněli váš domov. Dozvíte se také, jak ideálně založit zahradu ve stísněných prostorách satelitního městečka.

Padesát nejoblíbenějších vánočních receptů Měsíce pečlivého hodnocení – výsledek však stojí zato! V prosincovém časopisu Zahrádkář najdete 50 nejoblíbenějších a zároveň nejchutnějších receptů, které pečlivě uchovávají naše čtenářky ve svých rodinných kuchařkách. Generacemi prověřené i neprávem pozapomenuté recepty na klasické české slavnostní pečivo najdete ve vánočním speciálu přílohy Zahrádkářka. Čekají vás zde ty nejlepší vanilkové rohlíčky, linecké, pracny, ježci, mooka cukroví, kokosové perníčky a mnoho dalších druhů.

Nenechte se napálit Petr Herynek vám v článku o podvodných praktikách českých prodejců rostlin ukáže, jak nepodlehnout jejich mazaným fintám. „Kupující jsou zlákáni úchvatnými barvami a bohatostí květů, ale netuší, že na ně prodejce páchá podvod,“ dodává a vyjmenovává ty nekřiklavější příklady. Mnohé nabízené druhy okrasných rostlin například nesnášejí dlouhodobější pokles teplot pod nulu, přestože jsou inzerovány jako mrazuvzdorné.

Slívy, které by neměly ujít vaší pozornosti Přestože se pozornost pěstitelů soustředí zejména na odrůdy švestek a pološvestek, pozornost si právem zaslouží i odrůdy slív, renklód a mirabelek. V prvním díle nového seriálu se dozvíte více o odrůdách slív. Například odrůdu Opal sklidíte již 45 dnů před švestkou Domácí velkoplodou a plody jsou velmi šťavnaté a sladké.

Naučte se podávat šumivá vína Blížící se konec roku si můžete zpestřit i díky prosincovému Zahrádkáři. Naučíte se totiž správně podávat kvalitní šumivá vína. Představíme vám čím dál populárnější sabráž ? tedy useknutí hrdla lahve šampaňského pomocí šavle a v poslední době i pomocí skleničky, nože nebo talíře. Ale pozor, v rukou nezkušeného může být tato show nebezpečná svému okolí.

Zahrádka tak akorát Vyvarujte se častých chyb při zakládání nové zahrady. Občas nezkušení pěstitelé některé druhy ovoce předimenzují a některé naopak zcela vynechají. Při zakládání zahrady proto přemýšlejte v řádu i desítek let. Od strany 20 prosincového čísla vám poradíme, jak se vyvarovat hlavním chybám a jaké stromy by rozhodně měly tvořit základ výsadby.

Své čtenáře nezklame ani pravidelná příloha Zahrádkářka. Kromě zmíněného vánočního speciálu s recepty cukroví vás čeká i příspěvek na téma přírodní lékárny. Věděli jste, že jmelí bílé přispívá ke snížení tlaku a že se osvědčilo při pokusech s neoperovatelnými karcinomy? Společně s námi si můžete vytvořit krok za krokem i originální vánoční stromeček jako vázaný kužel.


Předplatné časopisu Zahrádkář

Roční papírové předplatné od 504 Kč